perjantai 4. elokuuta 2017

Kilpajuoksu aikaa vastaan

Yhdysvaltojen, Ukrainassa taannoin vierailleen, erityislähettiläs Kurt Volkerin Radio Free Europelle heinäkuun 25. antaman haastattelun mukaan puolustuksellisten tappavien aseiden toimittaminen Ukrainaan tulisi sallia. Hän ei myöskään näe aseiden toimittamista provokaationa:

”…provoke Russia to do more than they are already doing, and it also isn't going to change any kind of balance that way.” (1)

Haastattelussa Volker muistutti siitä, että Venäjä sotii jo Ukrainan maaperällä ja että miehitetyillä alueilla sijaitsevat Venäjän komennossa olevat joukot ovat hyvin voimakkaat ja vahvasti aseistetut:

First off, Russia is already in Ukraine, they are already heavily armed,"… "There are more Russian tanks in there than [tanks] in Western Europe combined. It is a large, large military presence." (1)

Heinäkuun viimeinen päivä the Wall Street Journal uutisoi “Pentagon Offers Plan to Arm Ukraine.” Uutisen mukaan Pentagon ja Yhdysvaltain ulkoministeriö ovat laatineet suunnitelman Ukrainan aseistamiseksi puolustustarkoitukseen tarkoitetulla tappavalla aseistuksella, kuten panssarintorjuntaohjuksilla. Aseiden toimittamiselle tarvitaan kuitenkin Valkoisentalon hyväksyntä, viranomaisarvioiden mukaan hyväksynnän saaminen voi viedä kuukausia. (2)


Onko edessä kilpajuoksu aikaa vastaan?

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad-2017 harjoitus alkaa syyskuun 14. kuluvaa vuotta, joukkojen siirrot Valko-Venäjälle ovat jo alkaneet. Valko-Venäjän Vitebskissä on kuvattu tunnuksettomia joukkoja, vastaavan kaltaiset joukot - ”pienet vihreät miehet” (”green little men”) – tulivat tunnetuksi Venäjän miehittäessä Krimin niemimaan kevättalvella 2014. (3) Atlantic Councilin  Digital Forensic Research Lab’in artikkelissa ”’Little Green Men” In Belarus?” tarkastellaan aihetta. Heidän yhteenvedon lopuksi tekemän päätelmän mukaan kyseessä on todennäköisesti Valko-Venäjän asevoimien 103. kaartin maahanlaskudivisioonan miehiä. (4) Päätelmästä huolimatta, katse on syytä myös kohdistaa Valko-Venäjän suuntaan, signaalit maasta eivät lupaa hyvää - heinäkuun 27. järjestetyssä kansallisen turvallisuuden neuvoston kokouksessa Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ehdotti sotilaiden lähettämistä kadulle ”avustamaan poliisia”.


Tunnuksettomia joukkoja Vitebskissä, Valko-Venäjällä. (5)



















Kuvakaappaus Новости Беларусиin VKontakte-uutisesta. Aljaksandr Lukašenkan ehdottaa sotilaiden lähettämistä kadulle avustamaan poliisia – uutinen kaipaa vahvistusta. (6) 
















T-72B taistelupanssarivaunuja Ligovon rautatieasemalla, Pietarissa.


























BMP-2 rynnäkköpanssarivaunuja Krutajassa, Moskovan oblasti. Krutajassa otetuissa kuvissa näkyy yhden moottoroidun jalkaväkipataljoonan pääkalusto.


























Sen ohella, että Venäjä on aloittanut joukkojen siirrot Valko-Venäjälle Zapad-2017 -sotaharjoitusta varten, se on sijoittanut runsaasti moottoroituja joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan. Zapad-2017-harjoitusta on kuvattu suurimmaksi ja vaativimmaksi sekä monimutkaisimmaksi sotaharjoitukseksi, jonka Venäjä järjestää sitten kylmän sodan päättymisen.


















Karttaan on merkitty Venäjän neljä Ukrainan rajan tuntumaan sijoittamaa moottoroitua divisioonaa, kunkin sodanajan vahvuus on noin 13 000 miestä. Kyseisten divisioonien organisaatio ja kalusto on suunniteltu nopeita – syvälle ulottuvia – offensiiveja silmällä pitäen. Venäjä on koonnut myös muita merkittäviä joukkoja Ukrainan tuntumaan, ks. alle liitetty New York Timesissa julkaistu karttakuva. Merkittäviä voimia ovat 8. armeija etelässä Ukrainan rajan tuntumassa Rostovin ja Volgogradin oblastien alueille sijoitettuna, 20. armeija – sekin sijoitettuna Ukrainan rajan tuntumaan sekä 1. kaartin panssariarmeija. Valko-Venäjän rajan tuntumaan Smolenskin alueelle on sijoitettu vahvoja joukkoja ja siitä pohjoiseen Pihkovaan (ven. Pskov) on sijoitettuna 76. maahanlaskudivisioona, jonka miehiä on osallistunut sotatoimiin Ukrainassa ensimmäisen kerran jo elokuussa 2014.

Yhdysvaltojen asevoimien Euroopan joukkojen komentaja kenraali Ben Hodges arvioi NY Timesille 1. kaartin panssariarmeijan roolia: ”There is only one reason you would create a Guards Tank Army, and that is as an offensive striking force,”… ”This is not something for homeland security…”. (7)


Kartta NY Times: Russia’s military drills near NATO border raise fears of aggression. (7)


























Venäjä näyttää myös huomioivan sivustat näinä aikoina, se on esim. siirtänyt Krimin niemimaalle lisää pintamaalien torjuntaan tarkoitettuja Bastion-P -meritorjuntaohjuksia – samoin alueen ilmatorjuntaa on vahvistettu, vahvistuksia ovat saaneet myös muut Venäjän Krimille sijoittamat joukot. Niemimaan alueelle on siirretty erikoisyksiköitä FSB:stä ja muista Venäjän sisäisenturvallisuuden elimistä, kuten sisäministeriöstä (MVD) ja kansalliskaartista (Ros Gvardia). Venäjän eteläistä sivustaa suojaa 49. armeija sekä 58. armeija, joihin kuuluvien yksiköiden miehistöä on kierrätetty Itä-Ukrainassa keräämässä kokemusta. On syytä huomioida se, että Ukrainan ja Syyrian sodissa huomattavan moni Venäjän asevoimien yksiköistä on kerännyt taistelukokemusta, näitä oppeja on jo integroitu koulutukseen.

Kesän aikana Venäjä on harjoituttanut joukkojaan niin Ukrainalta miehitetyillä alueilla kuin myös Venäjän alueella, hyvin aktiivisessa roolissa ovat olleet pioneerijoukot – toistuviin harjoitteisiin ovat kuuluneet myös vesistöjen ylitykset. Etenkin kesäkuussa ja heinäkuun alkupuolella Ukrainalta miehitetyillä alueilla suoritettiin useampia pienimuotoisia vesistön ylitys harjoituksia. Viimeisimpien viikkojen kuluessa etenkin Volgogradin alueella Venäjän asevoimien NBC-joukot ovat harjoitelleet aktiivisesti, näiden joukkojen tiivis harjoitteleminen on huomionarvoinen asia, koska Venäjän asevoimissa NBC-joukoilla on merkittävä rooli liikkeen suojaamisessa aerosoleilla yms. havaitsemisen vaikeuttamiseksi, kyseisiä joukkoja on ollut mukana merkittävissä joenylitysharjoituksissa levittämässä aerosolia ja savua.

Tätä taustaa vasten Kurt Volkerin toteamus siitä, että puolustukselliset aseet eivät enää provosoi ketään on paikkansa pitävä. Venäjän alueelle sijoittamat joukot ovat merkittävästi voimakkaampia kuin NATO-maiden joukot Baltiassa tai Ukrainan sotatoimialueelle sijoittamat joukot. Venäjä harjoitutti jo vuosi sitten Kavkaz-2016-sotaharjoituksen alla ja sen aikana joukkojen mittavia siirtoja myös yllätysharjoitusten muodossa ennen Kavkaz-2016-sotaharjoitusta. Venäjälle on myös kertynyt runsaasti kokemusta Ukrainassa käytävän sodan aikana joukkojen siirroista tuhansien kilometrien päähän hyvinkin tiiviillä aikataululla. Tammi-helmikuussa 2015 Venäjä siirsi Itä-Ukrainan sotatoimialueelle Debaltsevon mottia purkamaan moottoroituja joukkoja Burjatian alueelta Baikal-järven ääreltä Siperiasta, myös Petsamon tuntumaan sijoitettuja joukkoja on kierrätetty Itä-Ukrainassa keräämässä oppia ja kokemusta todellisessa ympäristössä.


Uhkaako sotaa laajeneminen?

Censor.NET:in haastattelussa Yhdysvaltojen asevoimien Euroopan joukkojen komentaja kenraali Ben Hodges arvio sodan eskaloitumisen mahdollisuutta:

I won’t speculate about what they might do against Ukraine, but certainly what they have done in Georgia is a pattern of undermining countries around on their periphery, not living up to agreements. They were supposed to pull out after the Sarkozy agreement [with Putin – ed.], and they didn’t… And I’m sure that that’s their objective in Ukraine is to make sure Ukraine could never join the EU, could never join NATO, could not be fully integrated economically into the West. So I think they’ll use whatever they can to continue that if the West does not stay united.” (8)

Laajan haastattelun perusteella voidaan todeta, että Ben Hodges ei pidä Venäjän laajempaa offensiivia lähitulevaisuudessa todennäköisenä, mutta sellaista ei voi täysin sulkea poiskaan mahdollisten skenaarioiden joukosta. Ukrainan on oltava valmis puolustamaan maataan – eikä yksin Ukrainan vaan EU- sekä NATO-maiden on oltava valmiit puolustautumaan. Hodges osoitti haastattelussa seuraavat sanat Ukrainalle ja ukrainalaisille, mutta yhtä hyvin ne voi osoittaa kokojoukolle eurooppalaisia valtioita:

Now, of course, Ukraine has responsibility too. I mean has Ukraine done everything it can do to defend itself? To modernize, to create the most effective armed forces.”

Päin vastaisiakin arvioita on esitetty paikallisista – Itä-Ukrainassa suoritettavista – offensiiveista laajempiin offensiiveihin, joilla on strategisia kohteita, kuten Dnepr Ukrainassa ja maakäytävän luominen Krimin niemimaalle idästä. Tällaisesta offensiivista on tosin käyty keskustelua sodan alkuhetkistä lähtien, sitä on pidetty Venäjän ensisijaisena tavoitteena Ukrainassa sen jälkeen, kun kävi selväksi, ettei Ukrainaa saatu palautettua ruotuun ja Venäjän satelliitiksi. Kuinka todennäköinen kolmen sotavuoden jälkeen tällainen operaatio sitten on? Vastaan siihen vastakysymyksillä – miksi Venäjä harjoittelee säännönmukaisesti hyökkäyssotaa? miksi se perustaa yksiköitä, jotka on varustettu hyökkäyssota silmällä pitäen?

Vielä ei ehkäpä olla tilanteessa, jota Euroopassa ja etenkin Puolassa elettiin keväällä 1939, jolloin maan tulevasta kohtalosta käytiin sanallista kamppailua aseiden sijaan. Aseet ottivat pääosan syyskuun 1. 1939 Saksan hyökätessä Puolaan. Muistakaamme kuitenkin Puolan pääministeri Jósef Beckin sanoja hänen puhuessa Puolan parlamentille ja kansalle toukokuun 15. 1939:

On vain yksi asia ihmisten, kansojen ja valtioiden elämässä, jolla ei ole hintaa, ja se on kunnia”. (9)

Marko


9. Timothy SnyderMusta maa – Holokausti: tapahtumat, opetukset” s. 115.


Kesäkuun 13. kirjoitin blogin ”Mitä ennen Zapad-2017 harjoitusta?” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.