tiistai 27. helmikuuta 2018

Putin: Näpit irti Krimistä! Путин, вон из Крыма!

Sunnuntaina Venäjän suurlähetystön edustalla Tehtaankadulla Helsingissä järjestettiin Putin: Näpit irti Krimistä! Putin: Get out off the Crimea! rauhanomainen mielenosoitus, jonka tunnelmaan palaan nyt lyhyelti.

Tehtaankatua pyyhkineen hyytävän viiman ei onnistunut karkottaa niitä paria kymmentä urhoollista ukrainalaista ja suomalaista Venäjän – neuvostoaikoja henkivän – suurlähetystön edustalta. Siperian talvi teki tuloaan…

Sunnuntaina ja maanantaina eri puolilla Eurooppaa osoitettiin mieltä Venäjän suorittamaa Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan miehitystä vastaan. Kiovassa saksalainen euromeppi Rebecca Harms protestoi Krimin miehitystä Venäjän suurlähetystön edustalla – milloin näemme suomalaisia poliitikkoja protestoimassa avoimesti Venäjän toimeenpanemaa miehitystä ja aloittamaa sotaa vastaan? Helvetti jäätyy ennen sitä…


Krimin tataarien ynnä Ukrainan yhtenäisyyden puolesta on perustettu kansanliike #liberatecrimea (Vapauta Krim). Myös Helsingissä mielenilmauksen teemana oli #liberatecrimea. Mielenosoituksen liikkeelle panevina voimina toimivat Suomen ukrainalaisten yhdistyksen puheenjohtaja Ilja Pivovar sekä Oliver Loode.

Putin: Get Out of Crimea! Näpit irti Krimistä! Путин, вон из Крыма!


















Suomessa asuvat ukrainalaiset eivät ole menettäneet toivoaan saada miehitetty Krim – ja miehitetty osa Donbassia – takaisin Ukrainalle. Edessä on pitkä tie, mutta Venäjälle on syytä tehdä selväksi kaikissa mahdollisissa käänteissä se, että ei ole kuin yksi mahdollinen tie kuljettavana, se on vetäytyminen kaikilta miehitetyiltä alueilta.

Purevasta viimasta välittämättä…
















Krimin tataareiden lippu Kök bayraq kultaisella damğalla Helsingissä.

























Putin get out of Crimea!

















Terveiseni Vladimir Putinille:

Putin: Näpit irti Krimistä!
Putin: Get Out Of Crimea!
Путин, вон из Крыма!

* * *

Putin: Näpit irti Krimistä! -protestin päätyttyä järjestettiin naapurissa Pyhän Henrikin katedraalissa EuroMaidanin uhrien – taivaallisen sotnian – muistojumalanpalvelus.

Hetkinä kuunnellessani muistojumalanpalvelusta silmieni editse kulkivat niiden urheiden miesten ja naisten; nuorten ja vanhojen nimet, jotka nousivat epäoikeudenmukaisuutta vastaan viitoittaen Ukrainan tien länteen. He ovat taivaallinen sotniaНебе́сна Со́тня: Serhiy Nigoyan, Mikhail Zhyznevskyi, Roman Senyk… (1)

Päivän kääntyessä iltaan – Pyhän Henrikin katedraali Helsingissä EuroMaidanin uhrien muistojumalanpalveluksen jälkeen.


















Muistojumalanpalveluksen jälkeen Suomen ukrainalaiset tukijoineen nauttivat kupin teetä tahi kahvia herkkujen ja lämminhenkisen rupattelun kera. Tunnelma oli yhdellä kertaa kunnioittava että tuttavallinen – tällainen ensikertalainenkin otettiin vastaan ystävällisesti lämpimästi kiitellen tuesta.

Omasta puolestani kiitän heitä – tulen vastakin seisomaan heidän tukena mielenilmauksissa parhaani mukaan. Kiitokset myös #liberatecrimea-mielenilmauksen organisoijille!


Слава Україна! Слава героям!


Marko Enqvist


1. http://www.maidanmuseum.org/en/node/348

Kuvat blogin kirjoittajan.

1 kommentti:

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.